26 Mayıs 2008 Pazartesi

AİHM onaylarsa “kişi” olacak


Avusturyalı hayvan hakları savunucuları, Matthew Hiasl Pan adlı bir şempanzenin “kişi ilan edilmesi” isteğiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Merkezi Viyana’da bulunan “Hayvan Fabrikaları ile Mücadele Derneği”, Matthew Hiasl Pan adlı şempanzeye bakan havyan barınağının iflas ettiğini ve kapanması durumunda bir mahkeme tarafından Pan’a bakacak bir vasi atanabilmesi için 26 yaşındaki şempanzenin yasal olarak “kişi” ilan edilmesi gerektiğini bildirdi.
Dernek Başkanı Martin Balluch, “Herkesin, hatta şempanzelerin bile adil yargılanma hakkı olduğu için AİHM’ye başvurduk” dedi.

Avusturya Yüksek Mahkemesi, Ocak’ta verdiği kararla, yerel mahkemenin Avusturya yasalarına göre sadece insanların yasal vasileri olabileceği gerekçesiyle Pan’a bir yasal vasi atanması isteğini reddeden kararını onaylamıştı. Yerel mahkeme, şempanzenin ne akıl sağlığının bozuk olduğunu, ne de tehlike içinde bulunduğunu belirterek, vasi tayin edilmesi için bu şartların gerekli olduğunu kaydetti ama şempanzenin kişi olup olmadığı meselesini doğrudan ele almadı. Mahkemeye başvuranlar, şempanzenin “insan” değil, sadece hukuki anlamda “kişi” ilan edilmesini istediklerini belirtiyorlar.

Pan’ın “kişi” ilan edilmesi kampanyaları çerçevesinde, ona geçen yıl insan ismi veren hayvan hakları savunucuları, şempanze “kişi” değilse “şey” olması gerektiğini savunuyor ve şempanze ile insanların birçok DNA’larının ortak olması nedeniyle Pan’ın “şey” (nesne) olamayacağını belirtiyor.

Dernek Başkanı Balluch, “Bu mesele çok büyük öneme sahip” dedi.

YORUM: Dernek başkanına Allah akıl fikir, biraz da uğraşacak doğru düzgün iş versin.
Kaynak: ntvmsnbc

Hiç yorum yok: